VERWACHTINGEN AAN JEZELF ALS OUDER

Dit bericht is geschreven in samenwerking met Sovende Børn.

Moonboon werkt nauw samen met de NGO Sovende Børn en hun team van specialisten om actueel en relevant advies en begeleiding te bieden over de slaap van kinderen en baby's. Lees meer over Sovende Børn onderaan het bericht. 

Het krijgen van kinderen betekent een fundamentele verandering in je leven en je kunt te maken krijgen met uitdagingen met betrekking tot jezelf en de verwachtingen die je voor jezelf hebt. Als je niet genoeg tijd vrijmaakt voor slaap, die waarschijnlijk onderbroken zal worden vanwege de zorgbehoefte van je kleintje, is het gemakkelijk te zien hoe dingen uit de hand kunnen lopen.
Dus hoe kun je het beste met de situatie omgaan - en is er enige manier om je erop voor te bereiden? Dat is wat Mia Bjørnfort van Sovende Børn zal onderzoeken in dit artikel.

 

Verwachting nummer 1: Slapen als een baby

Kinderen zijn verschillend en hebben verschillende slaapgerelateerde behoeften. Zo is het nu eenmaal. 'Slapen als een baby' is een breed begrip, dat we hebben beschreven in het artikel 'Wat is normale baby slaap?'.
De sleutel tot begrip - en acceptatie - van de slaap van een baby is waarschijnlijk dat er geen duidelijke definitie bestaat voor hoe een baby slaapt. En daarom kun je verwachten verrast te worden - wat er ook gebeurt.

 

Verwachtingen tegenover de realiteit

Sommige ouders hebben hun babykamer klaar met een muziekdoos, met zijn rustgevende slaapliedjes, een stoel voor het voeden 's avonds laat, een verschoningsstation en gedempte verlichting. Je bent meer dan klaar - maar de baby schreeuwt als je ook maar iets anders probeert dan huid-op-huidcontact op de bank of het bed, misschien met constant een borst in zijn mond.

De verwachtingen van hoe het is om een pasgeboren baby of een kleine baby te hebben, kunnen heel anders zijn dan de realiteit, vooral als de verwachtingen voornamelijk voortkomen uit mooie Instagram-posts met trendy, kleur-gecoördineerde opstellingen.

Zelfs op dit moment kun je je als ouders verslagen voelen. Misschien had je een verwachting van hoe de baby zou slapen? Dat je om de beurt de baby zou instoppen, dat oma een paar keer per week zou komen om te helpen - en dat midden in de nacht wakker worden moeilijk zou zijn maar beheersbaar zolang je elkaar steunde.

 

Het gevoel van het overzicht of de controle kwijt te zijn

Als de realiteit helemaal anders uitpakt, kunnen sommige ouders het gevoel hebben de controle te verliezen. Niet omdat ze daadwerkelijk de controle hebben verloren, maar omdat ze dachten dat dingen op een bepaalde manier zouden gaan en nu moeten aanpassen aan een andere realiteit. Een realiteit waar ze wellicht niet op waren voorbereid.

Sommige ouders reageren door te proberen meer controle te krijgen, bijvoorbeeld door dagelijkse of slaapschema's op te zoeken om een soort voorspelbaarheid te creëren - en een gevoel van herwonnen controle.

Onderzoek toont aan dat deze aanpak voor sommigen werkt. Hun baby accepteert de nieuwe structuur zonder veel gedoe, wat de ouders een gevoel van grip geeft. Voor ouders van baby's die geen fan zijn van dit soort structuur en die een meer op maat gemaakt en los dagritme nodig hebben, zal deze aanpak weer een andere niet vervulde verwachting zijn.
En dan zullen ze in een nog slechtere positie zitten. Nu is de poging om de controle terug te krijgen mislukt en is het gemakkelijk om achter te blijven met het gevoel dat je geen idee hebt wat je met die baby doet.

 

Zeg vaarwel tegn de verwachtingen - tenminste de stressvolle

Verwachtingen kunnen druk veroorzaken als je ze niet kunt aanpassen aan je daadwerkelijke situatie. Het balanceren van je verwachtingen kan betrekking hebben op hoe de baby in slaap valt, waar de baby slaapt - en hoe ouders de onvoorspelbare slaap van de baby moeten aanpakken.

Misschien had je je voorgesteld gezellige wandelingen te maken met de kinderwagen, om te ontdekken dat de baby liever in een draagdoek zit die stevig is ingepakt in een grote trui of jas.

Misschien had je je voorgesteld dat de baby vanaf het begin in zijn eigen bed in zijn eigen kamer zou slapen, maar eindigde je met beurten waarbij de baby in het (tweepersoons)bed slaapt voor het eerste deel van de nacht en vervolgens in de babyhangmat met de motor op volle toeren.

Je kunt de druk aanzienlijk verminderen door je aan te passen aan de werkelijke situatie waarin je je bevindt - en afscheid te nemen van alle verwachtingen. Die je eigenlijk toch niet echt kunt gebruiken voor veel.

Openhartige gesprekken kunnen onverwachte steun brengen

Waarom wordt jouw baby wakker terwijl die van je zus geen slaapproblemen heeft? En waarom kunnen de baby's van de moedergroep rollen, terwijl die van jou nog steeds ligt en snuift zonder ergens te komen?

Telkens wanneer een ouder eerlijk praat over hoe ze zich voelen over de overgang naar het ouderschap, opent het de mogelijkheid om steun te ontvangen van het netwerk van het gezin. Of je nu vindt dat alles verloopt zoals je had verwacht of dat je wereld op zijn kop is gezet door onzekerheid, het kan goed voelen om met anderen te praten over het worden van een ouder.

Als je dingen hebt die je moeilijk vindt, kan het goed voelen om te weten dat je niet alleen bent. En wie weet? Misschien heeft een andere ouder ervaringen die je kunt gebruiken zodat jouw baby ook kan leren rollen. Misschien ben jij de ouder met de energie om wat welkome troost aan de moedergroep te bieden en hen te laten zien hoe je de baby beter in de babyhangmat kunt leggen. Of misschien leen je ze zelfs de jouwe.

 

Als de dingen een normaal niveau van moeilijkheid overschrijden: Dit is hoe je hulp kungt vinden

Het kan gemakkelijk genoeg zijn om over de kleine dingen te praten, maar het kan moeilijker zijn om over de meer kwetsbare dingen te praten. Gedachten of gevoelens die je moeilijk vindt om te hebben.

We kennen allemaal het gezegde dat je de baby uit het raam wilt gooien, en het kan klinken als een grappig gezegde over de uitdagingen die je kunt tegenkomen. Maar het laatste wat je had verwacht, was dat je je daadwerkelijk zo voelt, dat je wilt schreeuwen, roepen en ver weg van de baby wilt gaan - of droomt van een pauzeknop voor de baby.

Als je merkt dat je deze soort gedachten en emoties hebt, moet je weten dat je verre van alleen bent. Veel meer mensen dan je je kunt voorstellen, ervaren hetzelfde. Onder andere heeft het te maken met de enorme druk van verwachtingen waaraan ouders worden blootgesteld als van hen wordt verwacht dat ze alles kunnen beheren - en glimlachen terwijl ze dat doen.

Als je merkt dat alles moeilijk aanvoelt, vertel het dan aan iemand in je netwerk die je vertrouwt - of aan de verpleegkundige of dokter. Vraag om hulp om je verwachtingen en logistiek in evenwicht te brengen tot iets dat eigenlijk realistisch is.

Bijvoorbeeld, het spreekt voor zich dat je geen driegangenmaaltijden kunt koken en een vlekkeloos schoon huis kunt hebben als je 's nachts nauwelijks kunt slapen. Het is volkomen normaal om deze verwachtingen los te laten wanneer junior de agenda bepaalt gedurende de eerste vele maanden.

 

Realistische verwachtingen voor de eerste keer als ouders

Het is onmogelijk om geen verwachtingen te hebben over het leven als ouders. Dus met dat in gedachten, hoe zouden realistische verwachtingen eruit kunnen zien?

Bijvoorbeeld, het zou zoiets kunnen zijn als verwachten dat je het bed meer als opslageenheid gebruikt dan om te slapen. Of verwachten dat je ogen knipperen terwijl de baby op je maag stuitert. Het zou ook kunnen betekenen dat je verwacht overal stukjes stoffen luiers te vinden - en niet de energie hebt om meer te doen dan ze in de hoek te schoppen.

Misschien kunnen realistische verwachtingen ook zijn dat wat er midden in de nacht wordt gezegd, in de sufheid als gevolg van slaapgebrek, niet telt na zonsopgang. Of wat dacht je van verwachten dat je momenten hebt waarop je het gevoel hebt dat alles verloopt zoals het zou moeten - en momenten waarop je het gevoel hebt dat je in het donker rondtast?

Eén klein ding dat kan helpen, is om elke situatie te bekijken als 'nu' - en met zekerheid te weten dat het niet aanhoudt. Verwacht dat het voorbijgaat - want alles gaat voorbij. Zowel de makkelijke dingen als de moeilijke dingen.

 

Samenvatting

 • 'Sleep like a baby' is een zeer breed begrip. Daarom kun je verwachten dat je verrast zult zijn - wat er ook gebeurt.
 • Er kan een groot verschil zijn tussen je verwachtingen van het ouderschap en hoe het in werkelijkheid voelt.
 • Als de werkelijkheid helemaal anders uitpakt, kunnen sommige ouders het gevoel hebben de controle te verliezen.
 • Verwachtingen kunnen druk creëren als je ze niet kunt aanpassen aan je feitelijke situatie.
 • Je kunt de druk aanzienlijk verminderen door je aan te passen aan de werkelijke situatie waarin je je bevindt - en vaarwel te zeggen tegen alle verwachtingen.
 • Ongeacht of je het gevoel hebt dat alles loopt zoals je had verwacht, of dat je wereld op zijn kop is gezet door onzekerheid, kan het fijn zijn om met anderen te praten over het ouderschap.
 • Het gevoel hebben om 'de baby uit het raam te willen gooien' is normaler dan je zou denken. Het heeft te maken met de enorme verwachtingsdruk waarmee ouders te maken hebben, waarbij van hen wordt verwacht dat ze alles kunnen.
 • Praat met je verpleegkundige of arts als de gedachten meer zijn dan slechts tijdelijke gevoelens van overweldigd en machteloos zijn - of als ze te dominant worden.
 • Een realistische verwachting van het ouderschap zou kunnen zijn dat je verwacht overal stukjes stoffen luiers te vinden - en niet de energie hebt om meer te doen dan ze in de hoek te schoppen.
 • Eén klein ding dat kan helpen, is om elke situatie te bekijken als 'nu' - en met zekerheid te weten dat het niet aanhoudt.

   

  OVER SOVENDE BØRN

  Sovende Børn is een online platform voor ouders en professionals die op zoek zijn naar begeleiding en informatie over de slaap en slaapproblemen van baby's en kinderen.

  Het doel is om ouders en professionals de juiste tools te geven om geïnformeerde keuzes te maken die passen bij de slaapsituatie van het individuele kind.

  Op de website en sociale media kanalen vind je actuele en betrouwbare informatie over beschikbaar onderzoek, evenals webinars, workshops, cursussen, enzovoort.

  Thank you for being among our readers.

  I’m Marie, mom to a little boy. And I’m the woman behind the Moonboon company making organic and sustainable baby accessories that respect people and the environment.

  Have a look at our baby accessories here.

  I want for my son to sleep in optimal conditions, and I want the same for your baby. That’s why I’m especially proud of our GOTS certified hammock and the specially designed motor that has helped me and many other parents sleep better at night.

  Join the Moonboon universe on Facebook and Instagram or get to know us better here.