Meteen naar de content

De wonderweken vereisen liefde en geduld

Author cover

Slaapadviseur, kinderslaapexpert en moeder van 4

Over mij

Je baby blijft niet lang stilzitten, maar dat heb je waarschijnlijk al gemerkt. De meeste kinderen beginnen het leven met een gebrul dat door de familie galmt.

Wonderweken.

Laten we het maar gewoon zeggen zoals het is: Het is zwaar om ouder te zijn van een baby die zijn of haar wonderweken doormaakt, maar we beloven dat het maar tijdelijk zal zijn. Binnenkort zal je baby een sprong maken naar de volgende fase in zijn of haar ontwikkeling en de uitdagingen van vandaag zullen morgen al lang vergeten zijn.

Dus pak je kalender erbij en laat het aftellen beginnen. Sterker nog, voor sommige kinderen kunnen de wonderweken voorspeld worden met slechts een paar dagen verschil, dus lees nu verder om erachter te komen wat je te wachten staat.

 
Onderaan de post delen we een handige tip om de wonderweken beheersbaarder te maken voor jou en je kind.
  

Als tranen en glimlachen hand in hand gaan

Tranen, geschreeuw en vermoeide ouders van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat: herken je dit scenario? Het ene moment draag je een onconsolabel huilende baby in je armen, maar dan, als bij toverslag, stoppen de tranen met stromen en veranderen de kreten in grote, blije glimlachen.

Wat gebeurde daar net? 

De ontwikkeling van je baby is in volle gang en soms is het moeilijk te ontcijferen wie dit kleine persoontje in de babyhangmat zou kunnen zijn. Monster of lieflijke baby? We zijn hier om je te vertellen dat het monster slechts op bezoek is, want alles is een fase, en hoewel de ontwikkeling van een baby niet kan worden vertaald naar een ondoordachte formule, hebben wetenschappers toch geprobeerd dit te doen. Ze noemen deze fases de 'wonderweken'.

  

Wat Zijn de Wonderweken?

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, maar wat zijn nu precies de wonderweken?
De wonderweken zijn periodes waarin je baby bijzonder sterke ontwikkeling doormaakt.

Je weet hoe verontrustend het kan voelen om nieuwe dingen te leren, dus stel je eens voor hoe het moet voelen voor een klein persoon die nog geen besef van de wereld heeft. Een persoon die de wereld letterlijk nog niet goed kan zien. Het moet overweldigend zijn. Misschien zelfs een beetje eng?

Dus, wanneer de wereld in een dramatisch tempo verandert en alles wat veilig voelde plotseling nieuw aanvoelt, reageert je baby en uit zichzelf met huilen, geschreeuw en tijgerbrullen. De meeste kinderen huilen meer dan normaal tijdens de wonderweken en hebben meer aandacht van jou nodig.

  
Maar we zullen het nogmaals zeggen: Het is slechts een fase en de tijgertranen zullen al snel opdrogen.

 

Andere soorten groeisporen

Baby's zijn vaak enorm onvoorspelbaar, maar net als bij de wonderweken zijn er bepaalde momenten in de eerste levensjaren waarop veel kinderen bepaald gedrag vertonen dat vaak verband houdt met het feit dat het kind bijzonder intense ontwikkelingssprongen maakt.

De wonderweken zijn zo’n soort ontwikkelingssprongen. Misschien heb je ook wel eens gehoord van verlies van eetlust of slaapregressie? Sommigen noemen ze ook borstvoedingssprongen of slaapsprongen. Meer hierover leest u verderop in het artikel.

  

Je baby ondergaat 10 wonderwekens

10 wonderweken om te ervaren - en jij en je baby komen aan de andere kant terecht. Tenminste, op papier, waar de wonderweken zijn ingedeeld op basis van de leeftijd van je baby in weken. Je berekent het vanaf de uitgerekende datum, dus laten we zeggen dat als de baby tijdens week 39+0 is geboren, hij zijn 5-weken durende wonderweek zal ervaren wanneer hij 6 weken oud is. Als het kind later is geboren, zal dezelfde sprong eerder worden genomen.

Het is vrij normaal dat je baby onrustiger is rond de tijd van de wonderweken, omdat er veel gaande is in dat kleine hoofd en lichaam op dit moment. Daarom kunnen de dagen ervoor en erna worden gekenmerkt door extra huilerigheid en een verhoogde behoefte aan nabijheid.

Gemiddeld duren de wonderweken tussen één en vijf weken, afhankelijk van welke sprong je kind doormaakt. Soms is het binnen een paar dagen voorbij, terwijl je andere keren geduld moet hebben voor meer dan vijf weken. Kinderen ervaren verschillende ontwikkelingsstadia op verschillende manieren.

De wonderweken zijn geen exacte wetenschap. In feite is het waarschijnlijk nu al duidelijk dat niets met betrekking tot kinderen met een grote mate van precisie kan worden voorspeld. Verschillende onderzoeken suggereren dat de timing van de wonderweken mogelijk niet zo voorspelbaar is als oorspronkelijk gedacht. En elk kind zal zijn eigen unieke reactie hebben op elke ontwikkelingsfase. Desondanks kan het nuttig zijn om een idee te krijgen van wat je mogelijk zult ervaren en inzicht te krijgen in welke stadia je kind doormaakt in de snelle ontwikkeling van zijn eerste levensjaren.

  

5 weken: De eerste wonderweek

De eerste wonderweek staat te wachten na 5 weken, en misschien hebben verhoogd huilen en gevoeligheid je al doen vermoeden dat er iets staat te gebeuren. De eerste wonderweek brengt grote veranderingen in het wereldbeeld van je kind teweeg, en vanwege de overweldigende prikkels kan het moeilijk zijn om rustig te worden.

Je baby heeft nu meer nabijheid nodig, en hoewel het moeilijk is met het huilen en gebrek aan slaap, duurt de eerste wonderweek gelukkig zelden langer dan een paar dagen. En wat is de beloning? Dit is de tijd waarin je baby leert glimlachen.
  

 

8 Weken: De tweede wonderweek van de baby

Laten we doorgaan naar de tweede wonderweek, die je baby ervaart na 8 weken. Opnieuw kunnen huilen en gebrek aan slaap aangeven dat de overgang naar een nieuwe sprong plaatsvindt, maar je kunt ook merken dat je kind aanhankelijker wordt dan normaal en zelfs verlegen kan zijn in de buurt van vreemden.

Je baby kan onrustig worden, en zelfs de baby die dol is op eten lijkt tijdens de tweede wonderweek zijn of haar eetlust te verliezen of het moeilijk te vinden om zich op eten te concentreren. Je kunt merken dat de maaltijden van je kind veranderen in een dagelijks buffet waar hij of zij de hele dag door van knabbelt. Als je borstvoeding geeft, is het goed om te onthouden dat dit geen teken is van borstvoedingsproblemen.

Tijdens deze wonderweek leert het kind zijn eigen stem kennen en komen er nieuwe geluiden uit zijn keel. Een vreugdekreet wordt losgelaten! Bovendien ontdekt de baby dat het handen en voeten heeft die kunnen worden gebruikt om speelgoed vast te pakken.

  

12 Weken: De derde wonderweek van de baby

De wonderweken doen zich vaker voor, en als je je uitgeput voelt na 12 weken intense ontwikkelingssprongen, begrijpen we dat volledig. De derde wonderweek kan zwaar zijn voor ouders, omdat alleen jij goed genoeg bent voor het kind. Als je borstvoeding geeft, kan het echt alleen maar mama en haar borsten zijn die de onverdeelde aandacht van je baby hebben. Het kind richt zich steeds meer op de wereld, maar tegelijkertijd kan het niet omgaan met al die nieuwe indrukken. Daarom zijn familiebijeenkomsten waarschijnlijk niet de favoriete activiteit van je baby in deze fase. Papa en anderen moeten daarom klaarstaan ​​om te ondersteunen terwijl deze fase zich ontvouwt en zijn beloop heeft.

Tijdens de derde wonderweek leert de baby zijn hoofd zelfstandig rechtop te houden, en auw ... Pas op! Je kind heeft gezichten ontdekt en is enthousiast om het jouwe te verkennen. Heb je lang haar? Als dat zo is, raden we aan om het in een knot te doen of voorbereid te zijn op het feit dat de baby het met enthousiasme vastgrijpt en trekt...

  

19 Weken: De vierde wonderweek van de baby

Laten we beginnen met een kleine waarschuwing: De vierde wonderweek zal waarschijnlijk zwaar voor je zijn, aangezien dit de langste sprong van de baby is die nu zal beginnen.

Wanneer de tranen na een paar weken stoppen en de uitputting overweldigend kan aanvoelen, krijg je een beloning: Nu kan je baby zich omdraaien van rug naar buik, en een hele nieuwe wereld wacht om ontdekt te worden. Geluiden, muziek en stemmen zijn ook opwindend, maar je baby kan het moeilijk vinden om al het nieuwe zelf te reguleren en heeft mogelijk jouw hulp nodig voor rustige pauzes.


Je kind heeft nu echt zijn ogen geopend voor de wereld om zich heen en volgt alles wat je doet met grote interesse. Als je kind aan tafel zit als je eet, merk je misschien dat hij of zij enthousiast meekijkt terwijl je eet en zelfs probeert het bord, het bestek en het tafelkleed te ""proeven"". Je zou kunnen denken dat het tijd is voor je baby om aan tafel te eten, maar dit is een normale ontwikkelingssprong en je kind zal ook niet-eetbare dingen in zijn of haar mond stoppen.

  

26 Weken: De Vijfde wonderweek van de baby

Houd vol! Je baby is bijna halverwege de wonderweken en misschien heb je de tekenen inmiddels wel geleerd? Huilen, nauw contact, schommelende eetlust, de rust die nodig is om te eten en het gevoel van ongemak bij vreemden blijven opduiken terwijl je baby overgaat naar de volgende sprong.

De vijfde wonderweek is spannend, want na 26 weken begrijpt je baby hoe verbindingen en afstanden werken.

Wat geweldig! Je kunt hier iets in de doos stoppen en het blok past precies in de doos daar. Mama! Papa! Kijk!

Dat is geweldig, lieverd, denk je bij jezelf, terwijl je geniet van het zien hoe je kind heeft geleerd dingen in dozen, potten en manden te stoppen.

  

37 Weken: De zesde wonderweek van de baby

De wereld moet verkend worden! Alles moet onderzocht worden! Niets mag gemist worden, en je baby begint nu te begrijpen dat er verschil is tussen dingen. Erwten en appels zijn niet hetzelfde, maar ze kunnen allebei gegeten worden en ze smaken geweldig!

De zesde wonderweek, die velen de 37-weken sprong noemen, is spannend - ook voor jou! Je kind is klaar om de wereld te ontdekken en nieuwe dingen te leren, dus nu kun je samen de wereld verkennen. Haal je boeken tevoorschijn en begin met lezen, want binnenkort is het tijd voor je baby om zijn of haar eerste woordjes uit te spreken.

  

46 Weken: De zevende wonderweek van de baby

Planning is cruciaal in de moderne wereld, en eigenlijk is dit precies wat de baby leert op 46 weken wanneer de zevende wonderweek begint.

Nu zal je kind beginnen te begrijpen hoe dingen in elkaar passen, en het wordt duidelijk hoe dat kleine brein zich haast om de stukjes samen te voegen; om te plannen hoe dingen verbonden zijn, zoals de twee blokken in de doos daar.

  

55 Weken: De achtste wonderweek van de baby

Dit is een lastige wonderweek, maar merk je op hoe snel je baby zich ontwikkelt? Je baby zal binnenkort een sterke persoonlijkheid hebben en verhoogd bewustzijn en vastberadenheid tonen. Van dag tot dag wordt je kind zelfstandiger, en de achtste wonderweek is weer een stap op weg.

Het planningsgen van je kind blijft zich ontwikkelen na 55 weken, en zodra je baby ouder dan een jaar is, is hun vermogen om te begrijpen plotseling heel anders. Je hebt niet langer een baby, maar een kind dat weet wanneer het tijd is om te lunchen en wat het betekent om te gaan winkelen of oma te bezoeken.

Daar komen ze... woede-uitbarstingen. Als parels aan een draad moet de kleintje ontdekken waar het stopt en anderen beginnen. Vaak wordt het gedrag van het kind omschreven als grenzen testen, hoewel dit waarschijnlijk meer komt omdat het kind nog niet volledig begrijpt hoe de wereld en het gezin werken en daarom moeilijk kan navigeren in dit nieuwe, uitbreidende universum.

Echter, net als bij alle andere ontwikkelingsstappen, weet je nu dat het kleintje getemd kan worden en de intense uitbarstingen zullen weer verdwijnen.

  

64 Weken: De negende wonderweek van de baby

Je bent al meer dan een jaar ouder, dus nu beschouw je jezelf waarschijnlijk als ervaren, nietwaar? Met goede reden, zouden we zeggen, want je hebt de zaken onder controle. Gelukkig weet je baby dat ook. Toch moet je baby nog steeds ontdekken hoe alles met elkaar samenhangt om een beter begrip te krijgen van de wereld om zich heen.

In de negende wonderweek gooien kinderen zichzelf op de grond van frustratie, willen ze deel uitmaken van de familiedemocratie en maken ze overal een groot probleem van, variërend van de kleur van de beker tot wel of niet chocoladekoekjes op de bank eten. Het kan voelen alsof je kind alles wat je zegt tegenwerkt en zijn eigen agenda probeert te volgen. Dat is eigenlijk waar, maar het is echt gewoon een noodzakelijke stap in de ontwikkeling van het kind, die het kind helpt zich meer bewust te worden van het feit dat hij of zij een individu is. Het kind begint te begrijpen dat hij of zij deel uitmaakt van het gezin en daarom inspraak heeft, en dat anderen ook een mening hebben over hoe dingen moeten worden gedaan.

Dit vergt werk, want nu moet het kind liefdevol worden begeleid om de ins en outs van de familie regels te begrijpen. Soms komen de wensen van je kind overeen met je regels, soms niet, en dit is het delicate evenwicht dat het kind probeert te begrijpen. Je moet echter niet hopen dat je kind de regels zonder jouw liefdevolle hulp en begeleiding kan volgen; hier zullen nog een paar jaar overheen gaan.

Dus sla je arm om je kleintje en vertel hem of haar - op een rustige toon - hoe dingen werken in jullie huis. Sommige dingen zijn goed, sommige dingen zijn fout, en zo is de wereld nu eenmaal, en het allerbelangrijkste: vertel je kind dat je begrijpt hoe moeilijk dit allemaal kan zijn om te begrijpen.
  

75 Weken: De laatste wonderweek

Een medaille zou niet helemaal misplaatst zijn, want je hebt het zeker verdiend! De laatste wonderweek staat voor de deur, maar je komt er wel. Na 75 weken leert het kind te begrijpen dat ze deel uitmaken van een cultuur en een familie. Mama speelt een rol; papa speelt een andere en oma speelt de hare.

En ik dan, welke rol speel ik? Dit is precies de vraag waar je baby antwoorden op zoekt tijdens de laatste wonderweek. Het geweten en het zelfvertrouwen van de baby ontwikkelen zich nu snel en je kind komt erachter dat niet alle mensen hetzelfde zijn. Dit is een belangrijke les die gedurende het hele leven relevant zal blijven.

 

Borstvoedingsprong: Wanneer de baby plots meer naar de borst zoekt dan gewoonlijk

Borstvoedingsprongen, of wat vaak wordt aangeduid als ""eetlustsprongetjes"", zijn periodes waarin de borstgevoede baby onverzadigbaar kan lijken en de borst veel meer zoekt dan normaal.

Deze zijn beschreven als speciale perioden waarin de baby meer dan normaal naar de borst heeft gezocht om de borst te signaleren om de melkproductie te verhogen.

Er is echter geen onderzoek om dit te ondersteunen, maar een ongelooflijk aantal borstvoedende moeders beschrijft deze perioden op dezelfde manier. Wat gebeurt er?

Je baby kan om veel redenen meer dan normaal naar de borst zoeken, en het overgrote deel van de redenen heeft helemaal niets te maken met honger naar melk. Het gaat eigenlijk om het contact, het zuigen en de melk zelf die geruststelling, comfort, pijnverlichting en een boost voor het immuunsysteem biedt.

Hoewel we nu in een wereld leven waarin we de meeste dingen kunnen volgen en controleren, is dit een punt waarop we het beste kunnen loslaten van de behoefte aan een gedetailleerde uitleg.

Je kunt veilig vertrouwen op de signalen van de baby om naar de borst te gaan en rusten in het feit dat het kind weet wat ze nodig hebben en waarom. Het kind weet echter nog niet dat ze geboren zijn in een high-tech samenleving, en ze handelen alleen op hun instincten.

Wanneer de baby situaties ervaart die een verhoogde behoefte aan geruststelling veroorzaken, is de borst een voor de hand liggende keuze voor zogende baby's, en veel borstvoedende moeders zullen daarom ook merken dat allerlei soorten ontwikkelingssprongetjes kunnen zorgen voor een verhoogd aantal signalen dat het kind wil worden gevoed. Dit is volkomen normaal.

*Let op: Een verhoogde wens om borstvoeding te geven is MEESTAL geen teken van een lage melkproductie, maar in sommige situaties kan het een van de tekenen zijn, samen met minder natte en vieze luiers, algemene prikkelbaarheid en een lage of veranderde gewichtstoename. Als je je zorgen maakt over je melkproductie, raden we je aan advies in te winnen bij een zorgverlener met speciale training in borstvoeding of een particuliere borstvoedingsadviseur.

Slaapsprongen: Wanneer het slapen van je kind zich ontwikkelt.

Slaapsprongen zijn misschien niet hetgene waar je het meest over hebt gelezen in babyboeken. Aan de andere kant heb je misschien wel gelezen over ""slaapregressie"", wat vrij uitgebreid is beschreven.

Slaapregressie beschrijft periodes in het leven van een kind waarin, ongeacht hoe ze hebben geslapen, ze plotseling een veranderd slaappatroon hebben, vaak meerdere keren 's nachts wakker worden, meer hulp nodig hebben om in slaap te vallen en over het algemeen moeite hebben met slapen.

Ondanks de term ""slaapregressie"", gaat het hier niet om het kind dat achteruitgaat in zijn of haar slaapontwikkeling; het gaat erom dat het kind fasen van slaapontwikkeling doormaakt of een andere ontwikkelingsfase die verband houdt met slaap.

Voorbeelden hiervan zijn onder meer wanneer de slaap van de baby rond 4 maanden komt met de toevoeging van twee nieuwe slaapfasen. Op dit moment zullen sommige ouders merken dat het kind enkele uren achter elkaar slaapt tijdens de nacht en gemakkelijk geholpen kan worden om weer in slaap te vallen, maar plotseling begint het kind wakker te worden en heeft het veel moeite om weer in slaap te vallen.

Een andere sprong gebeurt rond 9-10 maanden en opnieuw rond 18 maanden, wanneer het kind een enorme ontwikkeling doormaakt in zijn of haar behoefte aan hechting. Deze periodes worden gezamenlijk aangeduid als de fase van verlatingsangst, omdat de reactie van het kind vaak is om dicht bij de ouders te willen slapen, vaak wakker te worden en veel hulp en geruststelling van de ouders te zoeken.

Bij Sovende Børn geven we de voorkeur aan de termen ""slaapVOORuitgang"" of slaapsprongen, omdat dit een betere beschrijving is van wat er feitelijk gebeurt.

Het slapen van het kind heeft zich ontwikkeld of heeft een andere ontwikkeling doorgemaakt die de slaap heeft veranderd, en dit maakt allemaal deel uit van de normale ontwikkeling van het kind naar doorslapen zonder hulp.

Als reactie hierop moeten wij, de volwassenen, misschien meer koffie drinken, eerder naar bed gaan, zelfs als we zin hebben om Netflix te kijken, en onszelf eraan herinneren dat ook dit voorbij zal gaan.

 

TIP: Laat de baby hammock jezelf en je kind helpen

Laat de babyhangmat je helpen als je kind de zogenaamde sprongetjes in ontwikkeling doormaakt.

De wonderweken en andere ontwikkelingssprongen in het leven van een baby zijn onvermijdelijk, maar moeten worden omarmd en begroet met liefde en nabijheid.

Ondanks de moeilijke en lastige episodes die zich tijdens deze sprongetjes voordoen, is het geen geheim dat een goed uitgeruste baby gemakkelijker te hanteren is tijdens de wonderweken dan een uitgeputte baby.

Als je baby moeite heeft met dutjes of überhaupt in slaap vallen, moedigen we je aan om voldoende slaapondersteuning te bieden. Probeer bijvoorbeeld een babyhangmat, rekbare babydoek of een ander draagapparaat te gebruiken, of wieg de baby in je armen of in een babyhangmat, aangezien het kind vaak gemakkelijker kalmeert door lichaamscontact en/of wiegende bewegingen.

 

Waarom is een baby hangmat handig?

Een moeder genaamd Caroline Jacobsen schreef het volgende op haar blog:

"Als je een gevoelig kind hebt of gewoon een kind dat in slaap gewiegd moet worden, dan is de babyhangmat een levensredder. We hebben de babyhangmat pas geprobeerd toen Vagn Oskar meer dan twee maanden oud was, omdat ik er echt zeker van was dat het een of andere overgehypte, onnodige gadget was. Ik had het mis. Ik wou dat we de babyhangmat vanaf het begin hadden gehad. Ik wed dat het me al die rondjes om de eettafel had bespaard. De babyhangmat had precies hetzelfde effect als onze wiegende armen, een bijna therapeutisch en magisch effect, waardoor Vagn Oskar meteen kalmeerde zodra we hem erin legden. We gebruiken het nog steeds af en toe voor dutjes en het werkt nog steeds geweldig. Het is onmisbaar."

Caroline legt heel goed uit hoe de babyhangmat je kind kan helpen kalmeren en hen een gevoel van veiligheid kan geven tijdens de intense wonderweken.

 

Overweeg je een babyhangmat voore je kind?

Bij Moonboon hebben we een babyhangmat gemaakt met een elegante donkere walnotenhouten dwarsbalk, een matras met 100% natuurlijke, hypoallergene vulling van kapokvezels en stoffen zijkussens van zacht biologisch katoen.

Onze babyhangmat heeft duizenden ouders geholpen om rust en een betere slaap voor hun baby's te brengen. Klik op de onderstaande knop om te horen wat andere ouders te zeggen hebben over de Moonboon babyhangmat.

Over deze auteur

Author cover

Slaapadviseur, kinderslaapexpert en moeder van 4

Mia Bernscherer Bjørnfort is een erkende holistische kinderslaapcoach en borstvoedingsconsulent, met bijna 10 jaar ervaring. Mia is gespecialiseerd in baby's, kinderen en gezinnen en deelt kennis over slaapverwachtingen, biologie en ontwikkeling. Ze helpt ouders weloverwogen beslissingen te nemen over de nachtrust van hun gezin en een beter begrip te krijgen van hun eigen behoeften en die van hun kind. Daarnaast is Mia een actieve woordvoerder en voorzitter van de Deense stichting Sovende Børn, waar ze haar ervaringen en expertise deelt via artikelen en tips op sociale media.

ANDEREN LAZEN OOK

Winkelwagen

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

Selecteer opties