Meteen naar de content

Mijn baby wil alleen op mij slapen en wil de hele tijd borstvoeding

Dit bericht is geschreven in samenwerking met Sovende Børn.

 

Moonboon werkt nauw samen met de NGO Sovende Børn en hun team van specialisten om actueel en relevant advies en begeleiding te bieden over de slaap van kinderen en baby's. Lees meer over Sovende Børn onderaan het bericht. 

 

Moonboon werkt nauw samen met de NGO Sovende Børn en hun team van specialisten om bijgewerkt en relevant advies en begeleiding te bieden over de slaap van kinderen en baby's. Lees meer over Sovende Børn onderaan de post.
Je baby wordt wakker, huilt en wil melk zodra je er zelfs maar aan denkt om ze neer te leggen.

Je kunt gewoon niet bedenken wat je verkeerd doet. Is er iets mis? Doe ik alles verkeerd? En waarom wordt mijn baby steeds wakker? Produceer ik niet genoeg melk, of heeft het kleintje pijn?

Gedachten en zorgen kunnen allesoverheersend zijn als je voor een pasgeborene zorgt. Vooral als je merkt dat je baby niet alleen wil eten en een lange dutje wil doen.

Maak je geen zorgen over het maken van zorgen! Deze zorgen zijn VOLKOMEN normaal en we hebben ze allemaal. In dit artikel leggen lactatiespecialist Birgitte Kasse en slaapadviseur Mia Bjørnfort van Sovende Børn de mogelijke redenen uit waarom je baby non-stop in je armen wil zijn en borstvoeding wil geven!

 

Disclaimer:

Dit artikel beschrijft baby's die moeite hebben om zich ergens anders dan in de armen van hun verzorgers te kalmeren. Ouders van baby's die dit gedrag vertonen, maken zich vaak zorgen dat er iets mis is met hun baby, of dat ze iets verkeerd doen waardoor de baby niet kan kalmeren, bijvoorbeeld in een bedje of wieg. Ze kunnen zich onder druk gezet voelen om de baby 'zelfstandig in slaap te leren vallen', ondanks de aanhoudende behoefte van de baby aan nabij menselijk contact. Als je een baby hebt die gemakkelijk rust en stilte vindt buiten je armen, is dit ook heel normaal – en sommige baby's kunnen heen en weer bewegen tussen beide, af en toe of zelfs op dezelfde dag.

 

Een menskelije baby is een zoogdier en een primaat

Mensen zijn zoogdieren en primaten. Het is biologie – en het is niet iets wat je zomaar kunt veranderen. Met andere woorden, het zit in onze natuur.

Desalniettemin zijn we inderdaad uitzonderlijk onderontwikkelde zoogdieren en primaten. We zijn niet in staat om bij te blijven met onze moeder, maar ook niet om aan haar te hangen. Op haar beurt kan zij ons ook niet in een hol of nest achterlaten om te gaan jagen op voedsel, aangezien we zouden sterven van honger en gebrek aan warmte en menselijk contact voordat ze terugkeerde.

Menselijke baby's lijken eigenlijk het meest op kangoeroes – we zijn alleen niet uitgerust met een buidel waarin de baby groot en sterk kan groeien.

Uiteindelijk zijn menselijke baby's eigenlijk nog niet klaar voor het leven buiten de baarmoeder – en het in gedachten houden van deze informatie kan een enorm verschil maken in je begrip van normaal babygedrag.

 

De 4e trimester:De baby is niet volledig ontwikkeld bij de geboorte

Misschien heb je al gehoord van "Het 4e Trimester"? Dit is een manier om te beschrijven dat het menselijke kind wordt geboren voordat het volledig is ontwikkeld.

De baby voltooit zijn ontwikkeling buiten de baarmoeder, wat vaak wordt aangeduid als "exterogestatie" ("buiten de baarmoeder").

In feite zijn menselijke baby's hulpeloze zwakkelingen die constante melk, warmte en zorg nodig hebben – vandaar de vergelijking met kangoeroes.

Baby's hebben een soort van "externe baarmoeder" nodig om de ontwikkeling te voltooien, net zoals de buidel van een kangoeroe.

Een "externe baarmoeder" moet per definitie enkele van dezelfde eigenschappen hebben als een echte baarmoeder:

  • Constante toegang tot voedsel
  • Constante toegang tot fysiek contact/aanraking
  • Constante toegang tot het horen, ruiken, voelen van de moeder van de baby (of een andere bekende verzorger)
  • Constante wiegende beweging.
Het is heel gemakkelijk te zien hoe een borst, één of twee armen, een draagdoek of een babyhangmat doen denken aan de tijd van de baby in de baarmoeder en aan sommige van dezelfde behoeften kunnen voldoen.
 

5e en 6e "trimester": Jij bent de veilige basis

Tegen het einde van het 4e trimester, wanneer de baby ongeveer 3-4 maanden oud is, is de baby klaar om actief deel te nemen aan het leven buiten de baarmoeder. Het kind kan nu goed gaan zien, de aandacht richten op de wereld en zich hechten aan de volwassenen om hen heen. Bovendien zit de baby nu vaak stevig op de heup van de verzorger, ondersteund door een sterke volwassen arm.

De kleine armen en benen slaan ook stevig om het lichaam van de volwassene terwijl de baby actief reikt, wijst en de wereld verkent. De wereld kan worden ervaren vanuit een veilige en zekere basis, wat helemaal geen slechte plek is om te zijn.

Desondanks is de baby nog steeds neurologisch en motorisch onderontwikkeld in vergelijking met andere zoogdieren en/of primaten, en het zal nog geruime tijd duren voordat de baby klaar is om zelfstandig de wereld in te trekken.

Rond de leeftijd van 9 maanden hebben baby's meestal geleerd om te kruipen, zich met hun ellebogen voort te bewegen of rond te stappen. Dit wordt ook vaak beschreven als ""9 maanden erin en 9 maanden eruit"".

Echter, je baby zal nog steeds voortdurend naar jou draaien en terugkeren naar je veilige borst en armen in de jaren die volgen – de wereld is een grote plaats en kan erg overweldigend lijken.

 

Hechtingsgedrag: Wanneer de baby naar jou terugkeert

Wanneer je herhaaldelijk periodes ervaart waarin je baby zowel je omhelzing als je melk zoekt, of het nu in de vorm van borsten is of via een flesje, dan is dat omdat jij, je lichaam en je liefdevolle armen werkelijk het 'thuis' van je baby zijn. Net zoals de babykangoeroe die in de buidel kruipt wanneer de wereld net iets te groot wordt, wil jouw baby weer in jouw armen zijn.

Door jouw aanwezigheid en liefdevolle zorg tijdens de eerste maanden van het leven van je baby, heb je bewezen de veilige basis te zijn die vrede, veiligheid en warme melk biedt. Je baby heeft zich met jou verbonden door gedeelde ervaringen, waarin je hebt geluisterd naar de behoeften van je baby en ze zo goed mogelijk hebt vervuld. Je hebt laten zien dat je er bent voor je baby en dag en nacht bij je baby bent, of je baby nu een moeilijke tijd doormaakt of een geweldige tijd heeft.

Wanneer je baby jou opzoekt, wordt dit 'hechtingsgedrag' genoemd, of het nu in de vorm van glimlachen en spelen is om je aandacht te krijgen, of huilen en reiken totdat ze weer veilig in je omhelzing zijn.

In de meeste gevallen, wanneer je baby op jou wil slapen en mogelijk constant wil borstvoeden, is dat omdat ze een moeilijke tijd doormaken en op zoek zijn naar de veiligheid en zorg die jij zo liefdevol biedt. De baby kan ziek zijn, iets moeilijks doormaken, zoals wennen aan een kinderdagverblijf, of simpelweg een stap maken in fysieke of mentale ontwikkeling, zoals het ontdekken van hun handjes.

Hoe dan ook, je kunt erop vertrouwen dat het gedrag van je baby niet alleen natuurlijk is, maar ook een grote uiting van liefde voor jou weergeeft, en duidelijk bewijs is van de impact van alle zorg die je je baby elke dag geeft.

Is de enige blij plaats in jouw armen en lijkt borstvoeding een constant behoefte?

Het kan erg overweldigend aanvoelen wanneer je baby alleen maar bij jou of je partner wil zijn.

Het is echter belangrijk om te weten dat het volkomen normaal is dat je baby vaak vastgehouden wil worden en vaak gevoed wil worden.

Enkele tips om om te gaan met periodes waarin er constant behoefte is aan contact:

Aanvaarding!

We begrijpen dat dit het moeilijkste deel is, maar het zal gemakkelijker worden (of minder moeilijk) als je weet en vasthoudt aan het feit dat dit echt normaal babygedrag is.

Hulpmiddelen:

Misschien kan een babyhangmat, een draagdoek of een draagzak je helpen om het constante contact en/of de wiegende beweging te bieden die je baby nodig heeft?
Gasten die onze baby willen vasthouden?
Misschien bieden ze zelfs aan om eten mee te brengen of de keuken voor je schoon te maken?


Samen met de baby slapen aan je borst:

Je kunt je baby mee naar bed nemen zodat jullie samen kunnen slapen en je liggend borstvoeding kunt geven. Dit vereist alleen wat voorbereiding en kennis.

Maak het jezelf comfortabel:

Zoek een serie of een boek om van te genieten terwijl je met je baby zit/ligt. Bereid een 'lunchpakket' en een waterfles voor jezelf voor de uren die je op de bank/in bed doorbrengt.

Moet je eruit?

Een draagdoek kan je helpen om het huis uit te gaan, zelfs als je baby constant fysiek contact nodig heeft. Misschien kun je met een beetje goede wil de trui/jas van jou of je partner over de baby ritsen, zodat de baby dicht bij je is zonder dat je veel kledinglagen hoeft te dragen?

Heb je behoefte aan een pauze van huid-op-huidcontact?

Het kan echt uitdagend zijn om nee te zeggen en persoonlijke grenzen te stellen als dit betekent dat je baby overstuur raakt. Soms is er echter niet veel van een 'pauze' nodig, en in de meeste gevallen kan de baby redelijk rustig worden in de armen van iemand anders, zolang die persoon kalm kan blijven, zelfs als je baby overstuur is.

Twijfel je of je melkproductie voldoende is omdat je baby de hele tijd wil borstvoeden?

Het is natuurlijk om je zorgen te maken over 'niet genoeg melk' als je baby voortdurend je borst zoekt. Het zoeken naar de borst heeft echter niet alleen te maken met de behoefte aan melk, maar weerspiegelt ook de behoefte van de baby aan geruststelling, die wordt vervuld aan de borst, of je baby nu actief zuigt of niet.

Sommige baby's eten grote maaltijden, terwijl anderen meer van snacken houden. Sommige borsten kunnen veel melk bevatten op een bepaald moment, terwijl andere slechts een kleine hoeveelheid melk bevatten. In feite is de totale inname gedurende 24 uur belangrijk, niet of je baby de melk verdeelt over 8 of 16 maaltijden.

Als je verder een goede, pijnvrije borstvoedingservaring hebt, je baby gemakkelijk aanhapt en hun luier vult, en je duidelijk hoort en ziet dat de baby voldoende melk krijgt, kun je je angst loslaten en vertrouwen op de signalen van je baby om naar de borst te gaan.

Maak je je zorgen dat je melk 'onderbemeten' is omdat je baby de hele tijd wil eten? Laten we dat misverstand snel uit de weg ruimen: er bestaat niet zoiets als 'onderbemeten' moedermelk – ALLE moedermelk is goede moedermelk. Wat echt belangrijk is, is de hoeveelheid melk die de baby binnen 24 uur krijgt.

Opmerking: Heb je pijn of wondjes? Hapt je baby aan de borst en laat het dan los? Of heeft je baby moeite met drinken uit een fles? Heeft je baby melk die uit de hoek van hun mond stroomt of slikt je baby veel lucht in? In dat geval is het misschien een goed idee om hulp te vragen aan een lactatiekundige of een consultatiebureau.

Bij sommige baby's ontstaat de behoefte om "bij jou te blijven" in periodes van dagen of weken, terwijl het bij andere baby's min of meer een constante toestand is gedurende de eerste paar maanden. Toch maken sommige ouders dit nooit mee, wat de aanzienlijke variatie in de unieke behoeften van baby's laat zien, net zoals wij volwassenen ook verschillende behoeften hebben.

 

Samenvatting

  • De baby is bij de geboorte niet volledig ontwikkeld en ondergaat zijn laatste ontwikkeling buiten de baarmoeder, na de geboorte.
  • Net als kangoeroebaby's hebben menselijke baby's ook de behoefte om dichtbij een ouder te zijn en meerdere keren per dag melk te krijgen.
  • Een draagdoek of een babyhangmat kan nuttig zijn wanneer je probeert te voldoen aan de behoefte van je baby aan contact en dezelfde rustgevende, wiegende sensatie die ze kennen van hun tijd in de baarmoeder.
  • Vaak willen borstvoeden is op zichzelf geen teken van een onvoldoende melkaanvoer - of de behoefte aan aanvulling.
  • Er bestaat niet zoiets als 'onderbemeten' moedermelk, en baby's zoeken de borst van hun verzorger om vele redenen, anders dan honger.

 

OVER SOVENDE BØRN

Sovende Børn is een online platform voor ouders en professionals die op zoek zijn naar begeleiding en informatie over de slaap en slaapproblemen van baby's en kinderen.

 

Het doel is om ouders en professionals de juiste tools te geven om geïnformeerde keuzes te maken die passen bij de slaapsituatie van het individuele kind.

 

Op de website en sociale media kanalen vind je actuele en betrouwbare informatie over beschikbaar onderzoek, evenals webinars, workshops, cursussen, enzovoort.

 

ANDEREN LAZEN OOK

Winkelwagen

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

Selecteer opties