Meteen naar de content

Snelle oplossing: help - mijn baby wil niet slapen

This post is written in collaboration with Sovende Børn.

Dit bericht is geschreven in samenwerking met Sovende Børn.
Moonboon werkt nauw samen met de NGO Sovende Børn en hun team van specialisten om bijgewerkt, relevant advies en begeleiding te bieden over het slapen van kinderen en baby's. Lees meer over Sovende Børn onderaan het bericht.

Je baby eet en eet, maar wil niet slapen.

Je baby wil overdag, 's avonds of 's nachts niet slapen.

Je baby wil niet slapen in de kinderwagen, wieg of ergens anders alleen.

En zelfs als de baby oververmoeid is - lijkt het alsof de baby niet wil slapen, hoe hard je ook je best doet.

Althans, zo voelt het. Want jij bent moe. Je bent vermoeider dan je dacht dat mogelijk was. Maar het voelt niet langer als gewoon 'moe zijn' - het voelt alsof je letterlijk gek wordt als je niet snel wat slaap krijgt.

Als je je zo voelt, kan het moeilijk zijn om te onthouden en vast te houden aan wat je diep van binnen weet; dat de baby eigenlijk wil slapen, maar gewoon veel hulp nodig heeft om daar te komen.

Als je het gevoel hebt dat je het niet meer aankunt, niet meer kunt verdragen, en je gedachten steeds minder constructief worden - wat doe je dan?

In dit artikel zullen we kijken naar wat ouders kunnen doen als ze worstelen vanwege slaapverstoring en slaaptekort.
 

Onderbroken slaap beïnvloedt zowel je lichaam als je psyche

Iedereen is anders. Dus hoe we omgaan met de onderbroken slaap die meestal gepaard gaat met het hebben van een baby, varieert sterk.

Wat echter gemeenschappelijk is voor ons allen, is dat onderbroken slaap zowel fysiologisch als mentaal invloed op ons heeft. Wanneer we niet de gelegenheid hebben om te slapen 'zoals we gewend waren' en zoals we nodig hebben, doordat we 's nachts herhaaldelijk worden gewekt, wordt het fijn afgestemde evenwicht tussen slapen en wakker zijn in het lichaam - en soms het circadiaanse ritme zelf - verstoord.

Als gevolg daarvan kunnen depressieve gedachten en gevoelens ontstaan. Het lijkt alsof je alleen maar kunt denken aan het krijgen van wat slaap. Prikkelbaarheid, een grotere neiging tot huilen, onvermogen om het grotere plaatje te zien en je in de schoenen van anderen te verplaatsen. Dit zijn slechts een handvol voorbeelden.
En dat is slechts de mentale impact van opgehoopte slaapproblemen.

Daarbovenop zijn er de fysieke gevolgen, waarbij het lichaam gewoon vertraagt, zwaar aanvoelt en bijna ziek. Het is niet verwonderlijk dat slaapgebrek en/of onderbroken slaap ons echt onder druk kunnen zetten.

 

Waarom worden we zo gestrest van te weinige of onderbroken slaap?

Hoe meer je alleen onderbroken en onvoldoende slaap krijgt, des te meer zal je lichaam proberen te compenseren met diepe slaap om ""haastig"" in te halen wat we allemaal nodig hebben aan essentiële diepe slaap.

Echter, het is echt moeilijk en diep onaangenaam om gewekt te worden wanneer je in de diepe slaapfase bent. De meeste mensen kunnen waarschijnlijk al de vicieuze ""slaapcyclus"" voorstellen die kan ontstaan met een baby in huis.

Je wordt gewekt door de legitieme behoefte van de baby aan verzorging, terwijl je volwassen lichaam probeert te compenseren met diepere slaap, waaruit je ook weer wordt gewekt - en zo gaat de spiraal verder.

Afhankelijk van de unieke situatie van het gezin (bijvoorbeeld de beschikbaarheid van praktische en emotionele ondersteuning vanuit je netwerk, je werksituatie, eerdere psychologische stress, evenals verwachtingen voor de ontwikkeling van de baby en je eigen opvoedvaardigheden), zal de onderbroken slaap zowel de individuele ouder als de algehele dynamiek en het welzijn van het gezin beïnvloeden.

Voor sommigen zal het zeer stressvol zijn om 2-3 keer kort wakker te worden tussen 22.00 uur en 06.00 uur, terwijl anderen het beheersbaar vinden om elke half uur wakker te worden wanneer de baby voortdurend borstvoeding nodig heeft of gewiegd moet worden.

 

Hoe met onderbroken slaap omgaat, weerspiegelt op geen enkele manier je oudervaardigheden

Het is belangrijk voor ons om duidelijk te maken dat je geen 'betere' ouder bent als je minder last hebt van frequente nachtelijke ontwakingen. En je bent ook geen 'slechte' ouder als je het extreem moeilijk vindt om gewekt te worden: gelukkig is dit verre van de waarheid.

De behoefte aan ondersteuning tijdens periodes van sterk onderbroken slaap heeft niets te maken met je vaardigheden als ouder. Op dezelfde manier zegt het aantal keren dat je baby wakker wordt, of hoeveel ondersteuning ze nodig hebben als ze wakker worden, niets over hoe 'goed' een baby je hebt of hoe 'goed' een ouder je bent.

Er zijn talloze factoren die een rol spelen, zowel in het slaappatroon van de baby als in hun algehele ontwikkeling, evenals in het vermogen van elke ouder om om te gaan met onderbroken en onvoldoende slaap.

 

Snelle oplossingen voor slaap

I Als het de babyhangmat is die jou slaap geeft - gebruik hem dan.

Helaas kun je een baby niet laten slapen alleen omdat je wilt dat ze slapen; er zijn geen magische trucs om die situatie op te lossen.

Wat je kunt doen, is nadenken over hoe je de meeste slaap kunt krijgen met zo min mogelijk 'werk'.
  • De slaapomstandigheden: Er zijn slaapregelingen waarvan je denkt dat ze zullen werken, en er zijn slaapregelingen die blijken te werken. De twee zijn niet altijd hetzelfde.
    • Eigen bed versus ouderlijk bed. Voor velen voelt nachtelijk wakker worden minder overweldigend als de baby bij één persoon in bed ligt of in een open bed naast het tweepersoonsbed; het kan moeilijker lijken als je baby in hun eigen bed en misschien zelfs in hun eigen kamer ligt. Er is een groot verschil tussen uit bed moeten komen en misschien naar een andere kamer moeten gaan, in vergelijking met een beetje bewegen en gewoon je baby kunnen kalmeren.
    Als je deze twee situaties vergelijkt, zal de baby die in hun eigen bed slaapt, gescheiden van het ouderlijk bed of in hun eigen kamer, meestal vaker wakker worden en meer hulp nodig hebben om door te slapen dan wanneer ze op een armlengte afstand van de dichtstbijzijnde ouder liggen.
    • Hoe je de baby melk aanbiedt: Hoe je de baby 's nachts melk aanbiedt, kan ook een rol spelen.
      • Kant-en-klaar versus poeder. Als je flesvoeding geeft, overweeg dan om je baby kant-en-klare babymelk in een pak te geven in plaats van melkpoeder, omdat de kant-en-klare melk in een pak niet gekoeld of verwarmd hoeft te worden. Het kan naast het bed op kamertemperatuur staan.

    • Liggen versus zitten: Als je borstvoeding geeft, kun je oefenen met liggen terwijl je borstvoeding geeft, zodat je niet hoeft op te staan en te gaan zitten totdat de baby klaar is met voeden.

    • Goede techniek: Voor beide soorten melk minimaliseert een goede zuigtechniek de hoeveelheid lucht die de baby inslikt. Dit minimaliseert op zijn beurt de noodzaak om de baby te laten boeren - wat het slapen bevordert.

    • Wat dan ook werkt om je baby in slaap te krijgen: Dit is niet het moment om te luisteren naar zorgen over 'slechte gewoonten', of zelfs te piekeren over wat er 'op een dag' zal gebeuren als X, Y of Z niet meer werkt. Wij denken dat dergelijke zorgen tijdverspilling zijn, omdat niemand hoe dan ook weet wat de toekomst zal brengen. Daarover nadenken in het midden van een slaapcrisis helpt ook niet. Vind in plaats daarvan de methode die voor jou werkt.
      • Als het de babyhangmat is die jou slaap geeft - gebruik hem dan.
      • Als het de rekbare inbakerdoek is die jou slaap geeft - gebruik hem dan.
      • Als op een yogabal zitten met ""Best of the 80's"" op vol volume werkt - doe het dan.
      • Als het een douche op de arm van papa is, gevolgd door borstvoeding en daarna wiegende armen van papa - doe het dan.

    • Wanneer de baby constant gewiegd moet worden of lichaamscontact nodig heeft: Van nature kunnen ouders niet slapen als ze tegelijkertijd hun baby moeten wiegen, of als bijvoorbeeld de baby alleen slaapt wanneer hij bovenop een van de ouders ligt.
      • Een babyhangmat is natuurlijk een optie die veel opluchting kan bieden aan veel ouders en verzorgers.
      • Een levende vervanger voor mama of papa kan ook een optie zijn om te verkennen. In veel gevallen kan de baby gemakkelijk rust vinden in de armen van een extra verzorger. De extra verzorger kan ook degene zijn die het kind 'bewaakt' tijdens het slapen. Slapen zonder 'op wacht te staan' en te luisteren naar je baby is een ander soort slaap.
      • Verdeel het: Je kunt, al is het maar voor een zeer beperkte tijd, om de beurt slapen. Dit is geen duurzame oplossing, maar het kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in het geval van een acute ziekte die enkele dagen duurt, of terwijl er andere, duurzamere oplossingen worden gevonden. 

    Snelle oplossingen dies slaap verlichten en ondersteunen

    Soms is het niet slaap zelf die de echte stressfactor is - het voelt gewoon zo aan omdat je in je door slaaptekort vertroebelde toestand niet helder kunt denken.

    Natuurlijk maakt slaap er deel van uit, maar als je op je gemak bent in andere gebieden, heb je een heel andere uitgangspositie om met slaap om te gaan, of het gebrek daaraan.

    In onze ervaring is het nuttig om te kijken naar welke praktische taken kunnen worden uitgesteld of helemaal kunnen worden geëlimineerd om de werkdruk voor het gezin te verminderen.
    • Voeding:
      • Is dit het moment om een maaltijdplan te bestellen, of kunnen het gezin/jouw netwerk dubbele porties maken tijdens het koken om de stress rond etenstijd te verminderen?
      • Kunnen mensen die je een babybezoek brengen misschien het boeket mooie bloemen en nog een schattig rompertje omruilen voor een cadeaubon voor afhaalmaaltijden?
      • Wat dacht je van het op het menu houden van eenvoudige gerechten? Roggebrood, pasta met worstjes, noedels of een kant-en-klaar maaltijd van de dichtstbijzijnde gemakswinkel?

    • Schoonmaken en wassen:
      • Laat pluizen en stofbollen zijn en laat de was iets langer in de mand zitten - of vraag misschien de hulp van een bereidwillige en bekwame grootouder om het huis af en toe op te ruimen.
      • Als je je er prettiger bij voelt om het zelf te doen, kun je waarschijnlijk iemand verleiden om een ​​taart en een helpende hand te brengen - vooral als ze beloond worden door je lieve baby even vast te houden.

    • Grootouders bezoeken tijdens je zwangerschapsverlof:
      • Nachtmerry of welkome hulp - er zijn verschillende interpretaties van hoe het voelt om je tas met verschoning en een extra set kleren voor jezelf in te pakken en 'naar huis te gaan bij mama en papa'. Voor sommigen kan dit meer druk opleveren dan verlichting. Voor anderen is het precies wat ze nodig hebben voor een paar dagen - iemand anders zorgt voor eten, opruimen en een paar frisse armen om de baby te wiegen, terwijl jij wat broodnodige slaap krijgt. Maar vergeet niet duidelijk te maken dat je op bezoek komt om hulp te krijgen - niet om gezellig te doen. De overgrote meerderheid van grootouders wil echt helpen; ze weten alleen niet altijd hoe, dus het is het meest behulpzaam om ze precies te vertellen wat je nodig hebt en wat niet.

    • Nodig gasten uit om sociaal te zijn met de baby of oudere broers en zussen terwijl jij slaapt: We horen vaak dat grootouders of anderen in het familienetwerk aanbieden om de baby 'in slaap te leggen' of oudere broers en zussen een nachtje te laten blijven, maar dit werkt helemaal niet in de praktijk.
      • Probeer in plaats daarvan je netwerk uit te nodigen om bij de baby te zijn terwijl de baby wakker is en jij slaapt.

    Snelle oplossingen die misschien niet zo 'snel' zijan, maar die wel echt werken!

    Kennis verwerven over hoe slaap werkt, slaaphulpmiddelen, circadiane ritmes, slaapdruk, enzovoort, kan arbeidsintensief lijken en zeker geen snelle oplossing zijn.

    Toch is het belangrijke kennis die je een basis kan geven om het slaappatroon van je baby te begrijpen. Het kan precies zijn wat jullie als ouders nodig hebben om kleine aanpassingen te maken die jullie allemaal helpen beter te slapen. Het kan zelfs de sleutel zijn om te begrijpen waarom het moeilijk is voor je baby om in slaap te vallen.

    Bovendien kan het een enorm verschil maken bij het proberen uit te vogelen hoe je met die situatie om moet gaan.

    We hebben veel van deze informatie doorgenomen in de blogposts hier:

    Samenvatting

    • Het is volkomen normaal om het gevoel te hebben dat je 'gek' wordt als je te maken krijgt met onderbroken en/of onvoldoende slaap.
    • Het is ook volkomen normaal om moeite te hebben met zelfs eenvoudige taken, zoals het bereiden van het avondeten of het schrijven van een boodschappenlijstje, als je slaaptekort hebt.
    • Het is heel gebruikelijk, en vrij betekenisloos, om gedachten te hebben dat je 'niet goed genoeg' bent als ouder als je moeite hebt om om te gaan met onderbroken en/of onvoldoende slaap.
    • Hoe je omgaat met slaapgebrek heeft NIETS te maken met of je een goede ouder bent. Het wakker worden van je kind en de behoefte aan hulp zeggen niets over je vaardigheden als ouder.
    • Slaaptekort en hoe snel je wordt beïnvloed, kunnen heel anders aanvoelen van persoon tot persoon, afhankelijk van een hele reeks persoonlijke factoren.
    • Bijzonder effectieve snelle oplossingen wanneer je weinig slaap hebt zijn 'wat dan ook werkt', evenals jezelf bevrijden van de verwachtingen van de maatschappij, cultuur en je eigen verwachtingen van hoe een baby 'zou moeten' slapen.
    • Snelle oplossingen die gericht zijn op algehele verlichting worden vaak onderschat en kunnen nuttig zijn om in een stressvolle situatie prioriteit te geven.
    • Weten hoe de slaap van een baby eigenlijk werkt, biedt een goede basis voor het omgaan met normale slaap bij baby's. Bovendien stelt het je in staat om kleine aanpassingen te maken die na verloop van tijd een betere slaap ondersteunen.

     

    OVER SOVENDE BØRN 

    Sovende Børn is een online platform voor ouders en professionals die op zoek zijn naar begeleiding en informatie over de slaap en slaapproblemen van baby's en kinderen.

    Het doel is om ouders en professionals de juiste tools te geven om geïnformeerde keuzes te maken die passen bij de slaapsituatie van het individuele kind.

    Op de website en sociale media kanalen vind je actuele en betrouwbare informatie over beschikbaar onderzoek, evenals webinars, workshops, cursussen, enzovoort.

    ANDEREN LAZEN OOK

    Winkelwagen

    Uw winkelwagen is momenteel leeg.

    Begin met winkelen

    Selecteer opties