Meteen naar de content

Babykoorts: oorzaken, behandelingen en wanneer u een arts moet raadplegen

Dit bericht is geschreven in samenwerking met Sovende Børn.

Moonboon werkt nauw samen met de NGO Sovende Børn en hun team van specialisten om actueel en relevant advies en begeleiding te bieden over de slaap van kinderen en baby's. Lees meer over Sovende Børn onderaan het bericht.

Uw baby heeft koorts

Het voorhoofd is warm, de wangen zijn rood en de ogen staan glazig. Uw baby heeft koorts, misschien wel voor de allereerste keer. Sommige kinderen zijn lusteloos en zwak, terwijl anderen normaal gedrag vertonen, zelfs met hoge koorts. Het verschil in gedrag varieert sterk tussen kinderen - en hangt ook af van of de koorts gepaard gaat met andere ziekteverschijnselen of ongemak

Maar wat kunt u eigenlijk doen om uw kleine warme bundel van vreugde zich beter te laten voelen? Kan uw baby buiten slapen als hij koorts heeft? En welke dingen moet u nader bekijken om te beoordelen of u een dokter moet raadplegen, of misschien zelfs een arts van de spoeddienst moet bellen?

Dokter Elise Stjernholm en slaap- en borstvoedingsconsulente Mia Bernscherer Bjørnfort van Sovende Børn zullen proberen ons door dit onderwerp te leiden.

NB: Het advies in dit artikel vervangt niet het zoeken van medische hulp bij uw eigen arts. Als u ook maar de geringste twijfel heeft over de toestand van uw kind, raden we u aan contact op te nemen met uw arts voor een beoordeling van uw specifieke situatie..

Waarom heeft uw baby koorts?

Baby's en peuters hebben koorts wanneer ze een temperatuur hebben boven de 38°C gemeten met een thermometer in de anus.

Veel gezinnen gebruiken andere soorten thermometers, zoals een voorhoofdsthermometer of een oorthermometer. Sommigen meten ook de temperatuur van hun kind via de mond.

Dergelijke methoden kunnen voldoende zijn om te bepalen of het kind koorts heeft, maar deze thermometers zijn niet zo betrouwbaar als uw doel is om een nauwkeurige temperatuur te krijgen. Daarom zal de dokter vaak vragen naar de temperatuur die gemeten is in de anus om een betrouwbare meting te krijgen.

Waarom krijgen baby's koorts?

Bij baby's is koorts in de overgrote meerderheid van de gevallen een normale en passende reactie op een infectie. Vaak is het een onschadelijke virale infectie.
Het lichaam activeert de ingebouwde afweer tegen virussen en bacteriën wanneer het in contact komt met de virussen en bacteriën zelf, en dit is wat we gewoonlijk het immuunsysteem noemen.

Het immuunsysteem werkt het meest effectief bij temperaturen tussen de 38 en 39 graden, wat betekent dat koorts het eigen afweersysteem van het lichaam is en eigenlijk een onschadelijk hulpmiddel dat aan het kind wordt aangeboden.
Koorts komt vrij vaak voor bij baby's, zowel met als zonder andere tekenen van ziekte, en is een veelvoorkomende reden voor een bezoek aan de dokterspraktijk.

Kinderen zijn niet in staat hun temperatuur op dezelfde stabiele manier te reguleren als volwassenen. Daarom krijgen kinderen veel vaker hoge koorts, zelfs bij volledig onschadelijke ziekten zoals verkoudheid, terwijl volwassenen minder snel koorts krijgen bij dergelijke gevallen.

Dit verklaart waarom de lijst van oorzaken van koorts bij kinderen vrij lang is.

Hoe voelt het voor een baby om koorts te hebben?

Soms kan een baby een temperatuur hebben van 39 of 40 graden en toch rondlopen en ogenschijnlijk onaangedaan lijken. Andere keren kan je baby een temperatuur hebben van 38 graden en zichtbaar verdrietig zijn, af en toe slapen en behoefte hebben aan een extra dosis liefdevolle zorg.

Dit hangt allemaal af van de specifieke situatie en de individuele behoeften van het kind. Een kind dat alleen koorts heeft, zal vaak minder beïnvloed worden dan een kind dat naast koorts ook een verstopte neus heeft, hoest of last heeft van nek- of oorpijn.

Hoe beïnvloedt de koorts van je baby de slaap?

Wanneer een baby koorts heeft, zullen sommige ouders merken dat hun kind bijna non-stop slaapt. De baby kan gedurende korte tijd wakker zijn om iets te drinken en misschien iets te eten te krijgen, waarna hij weer in slaap dommelt - met weinig of geen hulp.

Andere baby's hebben veel moeite met in slaap vallen en moeten bijvoorbeeld urenlang worden gewiegd of rechtop zitten tijdens het slapen om in slaap te blijven. Het zal duidelijk zijn dat dit erg zwaar kan zijn voor de ouders. Je kunt bijvoorbeeld een draagdoek, een babyhangmat of de kinderwagen naar binnen brengen, zodat je baby constant gewiegd en heen en weer gewiebeld kan worden.

Recensie van de Moonboon babyhandmat

Wat kunt u doen om uw koortsige baby te helpen?

In de blogposts 'SLAAPONDERSTEUNING: HELP UW KIND IN SLAAP VALLEN' en 'WAT IS NORMALE BABYSLAAP?' hebben we verschillende vormen van ondersteuning beschreven die helpen om het kind te kalmeren en te helpen in slaap te vallen, inclusief uitleg over hoe en waarom de verschillende soorten ondersteuning nuttig zijn.
Enkele algemene dingen die u kunt proberen om uw kind in slaap te laten vallen, zijn onder andere:
rondlopen met uw baby in uw armen
 • uw baby wiegen, bijvoorbeeld in een babyhangmat
 • zachtjes zingen of praten tegen uw baby, bijvoorbeeld rustig sussen
 • zachtjes het luierbedekte onderkantje van de baby aaien of masseren
 • oogcontact maken en zachtjes praten totdat de baby contact met u heeft gemaakt
 • uw baby borstvoeding of een flesje aanbieden
 • (NB: Een exclusief borstgevoede baby heeft GEEN extra vocht nodig als ze koorts hebben; moedermelk bevat ongeveer 90% water en belangrijke antilichamen. Na introductie van vast voedsel blijft moedermelk nog steeds de voorkeur boven water, vooral bij koorts en andere ziekten.)
 • lichaamscontact bieden, mogelijk huid-op-huid, en de baby liefkozen
 • uit de kamer gaan waarin u zich bevindt, bijvoorbeeld naar buiten gaan, en uw omgeving veranderen om wat nieuwigheid voor uw baby te creëren. Dit kan zowel gunstig zijn voor de baby als voor uzelf - en biedt uw baby nieuwe prikkels om op te nemen.
Dezelfde dingen die doorgaans helpen bij het slapen, zullen voor velen ook helpen wanneer de baby koorts heeft - zelfs gedurende de wakkere uren met koorts. Als uw baby echter wordt beïnvloed en tekenen vertoont dat ze het nodig hebben. Als uw baby kruipt en op de grond speelt, is er absoluut geen noodzaak om het landschap te veranderen.
Wanneer de baby koorts heeft, zijn er echter een paar extra dingen om op te letten:

 • Vloeistof, vloeistof, vloeistof: Een borstgevoede baby moet zoveel mogelijk borstvoeding blijven geven. In principe is het niet nodig om uw baby water/vloeistof aan te bieden naast moedermelk zonder instructie van uw arts, aangezien moedermelk voor 80% uit water bestaat. Baby's jonger dan 6 maanden mogen niets anders dan moedermelk/formule krijgen zonder instructie van uw arts.
 • IJslolly's kunnen een eenvoudige manier zijn om vloeistof binnen te krijgen bij een baby van 6 maanden en ouder die anders eigenlijk niets zal drinken.
 • De baby is al warm, maar de koorts kan hen een gevoel van bevriezing of een bijna ""brandend"" gevoel op de huid geven. Hierdoor kan de baby zowel tekenen vertonen van behoefte om onder het dekbed te worden gestopt als het oncomfortabel vinden om iets tegen hun huid te hebben.
 • Sommige kinderen zijn zo ziek dat pijnstillers (Paracetamol) kunnen worden gebruikt, omdat ze ook de koorts een beetje laten dalen. Onthoud echter dat koorts een doel dient in de eigen strijd van het kind tegen de ziekte, dus het is belangrijk om dit doel af te wegen tegen het mogelijke gebruik van medicatie. NB: Praat met uw arts voordat u kinderen jonger dan 2 jaar medicatie geeft.

Let op: Als een baby koorts heeft, kan de baby in zeer korte tijd erg ziek worden. Zelfs als de baby er verder gezond uitziet. Daarom is het belangrijk om de baby vaak te controleren tijdens het slapen, vooral 's nachts. Als het mogelijk is, is het misschien een goed idee om in dezelfde kamer als de baby te slapen. U kunt ook kiezen voor een babyfoon en tegelijkertijd regelmatig de toestand van de baby controleren.

Wist u dat uw eigen blanke lichaam uw koortsige baby kan helpen?

Grappig en onbekend feit: Het blote bovenlichaam van volwassenen kan de temperatuur van baby's reguleren - zelfs wanneer ze koorts hebben.
Het borstgebied zal eenvoudigweg een koude baby opwarmen of een warme baby afkoelen als de baby huid-op-huid wordt geplaatst, wat "thermische synchronie" wordt genoemd.

Wat nog verrassender is, is het feit dat het ook werkt bij tweelingen die beide op de borst van dezelfde ouder worden geplaatst. Als je aan elke kant van je borst een baby hebt, past de borst zich aan aan de behoeften van de specifieke baby.
Bovendien zorgt huid-op-huidcontact ook voor een grote hoeveelheid van het hormoon oxytocine, wat zowel kalmerend is voor kinderen als volwassenen.

Moet een kind met koorts buiten slapen?

Over het algemeen is er niets dat erop wijst dat kinderen niet buiten zouden mogen slapen als ze koorts hebben. Het kan echter moeilijk zijn om de juiste kleding en ""inkleding"" te bepalen, bijvoorbeeld in een kinderwagen, als het kind koorts heeft. Als het kind binnen slaapt, is het wellicht gemakkelijker voor u om regelmatig bij uw kind te controleren en te kijken of ze de deken moeten verplaatsen of misschien minder kleding moeten dragen.

When is het juiste moment om de dokter te bellen als je baby koorts heeft?

et kan moeilijk zijn om te weten wanneer het nodig is om je kind door een arts te laten onderzoeken. Baby's jonger dan 6 maanden moeten door een arts worden gezien voor koorts boven de 38,5 graden, ongeacht hoe het kind zich verder voelt.
Een algemene regel voor kinderen van alle leeftijden is gemakkelijk te onthouden: Bel de dokter als je je ongemakkelijk voelt en de dokter je kind moet onderzoeken.

Het is volkomen oké om die extra geruststelling nodig te hebben - ook al weet je maar al te goed dat het waarschijnlijk om een volkomen onschadelijke ziekte gaat. Je bent geen "last" alleen maar omdat je onzeker bent over hoe het met je kleintje gaat - een bezoek aan de dokter kan precies zijn wat nodig is om je kalmte terug te krijgen en de noodzakelijke zorg voor je kleine bundel vreugde te bieden.

Bovendien kan een kind gemakkelijk koorts hebben zonder echt ziek te zijn - en het kan ook ziek zijn zonder koorts te hebben.
De patiëntenhandleiding Sundhed.dk schrijft als volgt:
"Het belangrijkste is om te monitoren hoe het kind zich over het algemeen voelt. Neem echter contact op met uw arts als u een temperatuur boven de 38,5 meet bij kinderen jonger dan 3 maanden waarbij de temperatuur niet daalt, zelfs niet als u bijvoorbeeld het kind uitkleedt."

In de overgrote meerderheid van de gevallen is het niet de koorts zelf die aanleiding geeft om de dokter te raadplegen, maar eerder de zorg om hoe de baby zich over het algemeen voelt.

Dingen om op te letten:
 • Drinkt je kind - of eet het van je borst of een fles?
 • Zijn de luiers van je baby nat?
 • Kun je voor een kort moment contact maken met je kind?
 • Kan het kind zijn lichaam gebruiken, ook al is het duidelijk verzwakt?

Als je op al deze vragen ja antwoordt, is je baby hoogstwaarschijnlijk in orde - voor een baby met koorts, natuurlijk.
Als je baby langer dan 3 dagen koorts heeft, is het een goed idee om hem of haar door een dokter te laten controleren, ongeacht.

Als je echter een baby hebt die helemaal niet plast zoals normaal (de luiers bevatten heel weinig urine), niet wil/kan borstvoeding geven of uit een fles wil drinken en/of niet drinkt - of een volledig slap lichaam heeft en zelfs weigert om ook maar een beetje te praten, dan is het tijd om diezelfde dag nog contact op te nemen met de dokter.

Hoe jonger je kind is, hoe sneller hij of zij uitdroogt als ze niet genoeg drinken, dus hier kan de arts van de spoeddienst van pas komen als je probeert om buiten de openingstijden van je eigen dokter contact te krijgen met een medische professional.

Houd alsjeblieft in gedachten dat je geen last bent. Je reageert op het overduidelijke ongemak van je kind, dus het is beter om je kind tien keer te laten controleren om gerustgesteld te zijn dat alles in orde is dan om belangrijke tekenen te missen die direct moeten worden aangepakt.

 

Samenvatting

 • Baby's en jonge kinderen hebben koorts als ze een temperatuur van meer dan 38 °C gemeten in het rectum hebben.
 • Bij baby's is koorts in de overgrote meerderheid van de gevallen een normale en passende reactie op een infectie.
 • Soms kan een baby een temperatuur hebben van 39 of 40 graden en toch rondstappen en praktisch onaangedaan lijken. Andere keren kan je baby een temperatuur van 38 graden hebben en zichtbaar verdrietig zijn, zich alleen comfortabel voelen wanneer ze in je armen zijn en af en toe dutjes doen.
 • Wanneer een baby koorts heeft, zullen sommige ouders merken dat de baby bijna alleen maar slaapt. Andere baby's hebben grote moeite om in slaap te vallen en hebben bijvoorbeeld behoefte om urenlang gewiegd te worden of rechtop te zitten tijdens het slapen om in slaap te blijven.
 • In de overgrote meerderheid van de gevallen is het niet de koorts zelf die aanleiding geeft om de dokter te raadplegen, maar eerder de zorg om hoe de baby zich over het algemeen voelt.
 • Baby's jonger dan 3 maanden moeten door een arts worden gezien voor koorts boven de 38,5, ongeacht hoe het kind zich verder voelt.
 • Neem onmiddellijk contact op met je dokter als je kind zelfs geen lichte vorm van contact maakt en tekenen vertoont van een verminderd bewustzijnsniveau, toevallen, stijfheid in de nek of huidbloedingen.

Over Sovende Børn 

Sovende Børn is een online platform voor ouders en professionals die op zoek zijn naar begeleiding en informatie over de slaap en slaapproblemen van baby's en kinderen.

Het doel is om ouders en professionals de juiste tools te geven om geïnformeerde keuzes te maken die passen bij de slaapsituatie van het individuele kind.

Op de website en sociale media kanalen vind je actuele en betrouwbare informatie over beschikbaar onderzoek, evenals webinars, workshops, cursussen, enzovoort.

Author cover

Babykoorts: oorzaken, behandelingen en wanneer u een arts moet raadplegen

Dit bericht is geschreven in samenwerking met Sovende Børn.

Moonboon werkt nauw samen met de NGO Sovende Børn en hun team van specialisten om actueel en relevant advies en begeleiding te bieden over de slaap van kinderen en baby's. Lees meer over Sovende Børn onderaan het bericht.

Uw baby heeft koorts

Het voorhoofd is warm, de wangen zijn rood en de ogen staan glazig. Uw baby heeft koorts, misschien wel voor de allereerste keer. Sommige kinderen zijn lusteloos en zwak, terwijl anderen normaal gedrag vertonen, zelfs met hoge koorts. Het verschil in gedrag varieert sterk tussen kinderen - en hangt ook af van of de koorts gepaard gaat met andere ziekteverschijnselen of ongemak

Maar wat kunt u eigenlijk doen om uw kleine warme bundel van vreugde zich beter te laten voelen? Kan uw baby buiten slapen als hij koorts heeft? En welke dingen moet u nader bekijken om te beoordelen of u een dokter moet raadplegen, of misschien zelfs een arts van de spoeddienst moet bellen?

Dokter Elise Stjernholm en slaap- en borstvoedingsconsulente Mia Bernscherer Bjørnfort van Sovende Børn zullen proberen ons door dit onderwerp te leiden.

NB: Het advies in dit artikel vervangt niet het zoeken van medische hulp bij uw eigen arts. Als u ook maar de geringste twijfel heeft over de toestand van uw kind, raden we u aan contact op te nemen met uw arts voor een beoordeling van uw specifieke situatie..

Waarom heeft uw baby koorts?

Baby's en peuters hebben koorts wanneer ze een temperatuur hebben boven de 38°C gemeten met een thermometer in de anus.

Veel gezinnen gebruiken andere soorten thermometers, zoals een voorhoofdsthermometer of een oorthermometer. Sommigen meten ook de temperatuur van hun kind via de mond.

Dergelijke methoden kunnen voldoende zijn om te bepalen of het kind koorts heeft, maar deze thermometers zijn niet zo betrouwbaar als uw doel is om een nauwkeurige temperatuur te krijgen. Daarom zal de dokter vaak vragen naar de temperatuur die gemeten is in de anus om een betrouwbare meting te krijgen.

Waarom krijgen baby's koorts?

Bij baby's is koorts in de overgrote meerderheid van de gevallen een normale en passende reactie op een infectie. Vaak is het een onschadelijke virale infectie.
Het lichaam activeert de ingebouwde afweer tegen virussen en bacteriën wanneer het in contact komt met de virussen en bacteriën zelf, en dit is wat we gewoonlijk het immuunsysteem noemen.

Het immuunsysteem werkt het meest effectief bij temperaturen tussen de 38 en 39 graden, wat betekent dat koorts het eigen afweersysteem van het lichaam is en eigenlijk een onschadelijk hulpmiddel dat aan het kind wordt aangeboden.
Koorts komt vrij vaak voor bij baby's, zowel met als zonder andere tekenen van ziekte, en is een veelvoorkomende reden voor een bezoek aan de dokterspraktijk.

Kinderen zijn niet in staat hun temperatuur op dezelfde stabiele manier te reguleren als volwassenen. Daarom krijgen kinderen veel vaker hoge koorts, zelfs bij volledig onschadelijke ziekten zoals verkoudheid, terwijl volwassenen minder snel koorts krijgen bij dergelijke gevallen.

Dit verklaart waarom de lijst van oorzaken van koorts bij kinderen vrij lang is.

Hoe voelt het voor een baby om koorts te hebben?

Soms kan een baby een temperatuur hebben van 39 of 40 graden en toch rondlopen en ogenschijnlijk onaangedaan lijken. Andere keren kan je baby een temperatuur hebben van 38 graden en zichtbaar verdrietig zijn, af en toe slapen en behoefte hebben aan een extra dosis liefdevolle zorg.

Dit hangt allemaal af van de specifieke situatie en de individuele behoeften van het kind. Een kind dat alleen koorts heeft, zal vaak minder beïnvloed worden dan een kind dat naast koorts ook een verstopte neus heeft, hoest of last heeft van nek- of oorpijn.

Hoe beïnvloedt de koorts van je baby de slaap?

Wanneer een baby koorts heeft, zullen sommige ouders merken dat hun kind bijna non-stop slaapt. De baby kan gedurende korte tijd wakker zijn om iets te drinken en misschien iets te eten te krijgen, waarna hij weer in slaap dommelt - met weinig of geen hulp.

Andere baby's hebben veel moeite met in slaap vallen en moeten bijvoorbeeld urenlang worden gewiegd of rechtop zitten tijdens het slapen om in slaap te blijven. Het zal duidelijk zijn dat dit erg zwaar kan zijn voor de ouders. Je kunt bijvoorbeeld een draagdoek, een babyhangmat of de kinderwagen naar binnen brengen, zodat je baby constant gewiegd en heen en weer gewiebeld kan worden.

Recensie van de Moonboon babyhandmat

Wat kunt u doen om uw koortsige baby te helpen?

In de blogposts 'SLAAPONDERSTEUNING: HELP UW KIND IN SLAAP VALLEN' en 'WAT IS NORMALE BABYSLAAP?' hebben we verschillende vormen van ondersteuning beschreven die helpen om het kind te kalmeren en te helpen in slaap te vallen, inclusief uitleg over hoe en waarom de verschillende soorten ondersteuning nuttig zijn.
Enkele algemene dingen die u kunt proberen om uw kind in slaap te laten vallen, zijn onder andere:
rondlopen met uw baby in uw armen
 • uw baby wiegen, bijvoorbeeld in een babyhangmat
 • zachtjes zingen of praten tegen uw baby, bijvoorbeeld rustig sussen
 • zachtjes het luierbedekte onderkantje van de baby aaien of masseren
 • oogcontact maken en zachtjes praten totdat de baby contact met u heeft gemaakt
 • uw baby borstvoeding of een flesje aanbieden
 • (NB: Een exclusief borstgevoede baby heeft GEEN extra vocht nodig als ze koorts hebben; moedermelk bevat ongeveer 90% water en belangrijke antilichamen. Na introductie van vast voedsel blijft moedermelk nog steeds de voorkeur boven water, vooral bij koorts en andere ziekten.)
 • lichaamscontact bieden, mogelijk huid-op-huid, en de baby liefkozen
 • uit de kamer gaan waarin u zich bevindt, bijvoorbeeld naar buiten gaan, en uw omgeving veranderen om wat nieuwigheid voor uw baby te creëren. Dit kan zowel gunstig zijn voor de baby als voor uzelf - en biedt uw baby nieuwe prikkels om op te nemen.
Dezelfde dingen die doorgaans helpen bij het slapen, zullen voor velen ook helpen wanneer de baby koorts heeft - zelfs gedurende de wakkere uren met koorts. Als uw baby echter wordt beïnvloed en tekenen vertoont dat ze het nodig hebben. Als uw baby kruipt en op de grond speelt, is er absoluut geen noodzaak om het landschap te veranderen.
Wanneer de baby koorts heeft, zijn er echter een paar extra dingen om op te letten:

 • Vloeistof, vloeistof, vloeistof: Een borstgevoede baby moet zoveel mogelijk borstvoeding blijven geven. In principe is het niet nodig om uw baby water/vloeistof aan te bieden naast moedermelk zonder instructie van uw arts, aangezien moedermelk voor 80% uit water bestaat. Baby's jonger dan 6 maanden mogen niets anders dan moedermelk/formule krijgen zonder instructie van uw arts.
 • IJslolly's kunnen een eenvoudige manier zijn om vloeistof binnen te krijgen bij een baby van 6 maanden en ouder die anders eigenlijk niets zal drinken.
 • De baby is al warm, maar de koorts kan hen een gevoel van bevriezing of een bijna ""brandend"" gevoel op de huid geven. Hierdoor kan de baby zowel tekenen vertonen van behoefte om onder het dekbed te worden gestopt als het oncomfortabel vinden om iets tegen hun huid te hebben.
 • Sommige kinderen zijn zo ziek dat pijnstillers (Paracetamol) kunnen worden gebruikt, omdat ze ook de koorts een beetje laten dalen. Onthoud echter dat koorts een doel dient in de eigen strijd van het kind tegen de ziekte, dus het is belangrijk om dit doel af te wegen tegen het mogelijke gebruik van medicatie. NB: Praat met uw arts voordat u kinderen jonger dan 2 jaar medicatie geeft.

Let op: Als een baby koorts heeft, kan de baby in zeer korte tijd erg ziek worden. Zelfs als de baby er verder gezond uitziet. Daarom is het belangrijk om de baby vaak te controleren tijdens het slapen, vooral 's nachts. Als het mogelijk is, is het misschien een goed idee om in dezelfde kamer als de baby te slapen. U kunt ook kiezen voor een babyfoon en tegelijkertijd regelmatig de toestand van de baby controleren.

Wist u dat uw eigen blanke lichaam uw koortsige baby kan helpen?

Grappig en onbekend feit: Het blote bovenlichaam van volwassenen kan de temperatuur van baby's reguleren - zelfs wanneer ze koorts hebben.
Het borstgebied zal eenvoudigweg een koude baby opwarmen of een warme baby afkoelen als de baby huid-op-huid wordt geplaatst, wat "thermische synchronie" wordt genoemd.

Wat nog verrassender is, is het feit dat het ook werkt bij tweelingen die beide op de borst van dezelfde ouder worden geplaatst. Als je aan elke kant van je borst een baby hebt, past de borst zich aan aan de behoeften van de specifieke baby.
Bovendien zorgt huid-op-huidcontact ook voor een grote hoeveelheid van het hormoon oxytocine, wat zowel kalmerend is voor kinderen als volwassenen.

Moet een kind met koorts buiten slapen?

Over het algemeen is er niets dat erop wijst dat kinderen niet buiten zouden mogen slapen als ze koorts hebben. Het kan echter moeilijk zijn om de juiste kleding en ""inkleding"" te bepalen, bijvoorbeeld in een kinderwagen, als het kind koorts heeft. Als het kind binnen slaapt, is het wellicht gemakkelijker voor u om regelmatig bij uw kind te controleren en te kijken of ze de deken moeten verplaatsen of misschien minder kleding moeten dragen.

When is het juiste moment om de dokter te bellen als je baby koorts heeft?

et kan moeilijk zijn om te weten wanneer het nodig is om je kind door een arts te laten onderzoeken. Baby's jonger dan 6 maanden moeten door een arts worden gezien voor koorts boven de 38,5 graden, ongeacht hoe het kind zich verder voelt.
Een algemene regel voor kinderen van alle leeftijden is gemakkelijk te onthouden: Bel de dokter als je je ongemakkelijk voelt en de dokter je kind moet onderzoeken.

Het is volkomen oké om die extra geruststelling nodig te hebben - ook al weet je maar al te goed dat het waarschijnlijk om een volkomen onschadelijke ziekte gaat. Je bent geen "last" alleen maar omdat je onzeker bent over hoe het met je kleintje gaat - een bezoek aan de dokter kan precies zijn wat nodig is om je kalmte terug te krijgen en de noodzakelijke zorg voor je kleine bundel vreugde te bieden.

Bovendien kan een kind gemakkelijk koorts hebben zonder echt ziek te zijn - en het kan ook ziek zijn zonder koorts te hebben.
De patiëntenhandleiding Sundhed.dk schrijft als volgt:
"Het belangrijkste is om te monitoren hoe het kind zich over het algemeen voelt. Neem echter contact op met uw arts als u een temperatuur boven de 38,5 meet bij kinderen jonger dan 3 maanden waarbij de temperatuur niet daalt, zelfs niet als u bijvoorbeeld het kind uitkleedt."

In de overgrote meerderheid van de gevallen is het niet de koorts zelf die aanleiding geeft om de dokter te raadplegen, maar eerder de zorg om hoe de baby zich over het algemeen voelt.

Dingen om op te letten:
 • Drinkt je kind - of eet het van je borst of een fles?
 • Zijn de luiers van je baby nat?
 • Kun je voor een kort moment contact maken met je kind?
 • Kan het kind zijn lichaam gebruiken, ook al is het duidelijk verzwakt?

Als je op al deze vragen ja antwoordt, is je baby hoogstwaarschijnlijk in orde - voor een baby met koorts, natuurlijk.
Als je baby langer dan 3 dagen koorts heeft, is het een goed idee om hem of haar door een dokter te laten controleren, ongeacht.

Als je echter een baby hebt die helemaal niet plast zoals normaal (de luiers bevatten heel weinig urine), niet wil/kan borstvoeding geven of uit een fles wil drinken en/of niet drinkt - of een volledig slap lichaam heeft en zelfs weigert om ook maar een beetje te praten, dan is het tijd om diezelfde dag nog contact op te nemen met de dokter.

Hoe jonger je kind is, hoe sneller hij of zij uitdroogt als ze niet genoeg drinken, dus hier kan de arts van de spoeddienst van pas komen als je probeert om buiten de openingstijden van je eigen dokter contact te krijgen met een medische professional.

Houd alsjeblieft in gedachten dat je geen last bent. Je reageert op het overduidelijke ongemak van je kind, dus het is beter om je kind tien keer te laten controleren om gerustgesteld te zijn dat alles in orde is dan om belangrijke tekenen te missen die direct moeten worden aangepakt.

 

Samenvatting

 • Baby's en jonge kinderen hebben koorts als ze een temperatuur van meer dan 38 °C gemeten in het rectum hebben.
 • Bij baby's is koorts in de overgrote meerderheid van de gevallen een normale en passende reactie op een infectie.
 • Soms kan een baby een temperatuur hebben van 39 of 40 graden en toch rondstappen en praktisch onaangedaan lijken. Andere keren kan je baby een temperatuur van 38 graden hebben en zichtbaar verdrietig zijn, zich alleen comfortabel voelen wanneer ze in je armen zijn en af en toe dutjes doen.
 • Wanneer een baby koorts heeft, zullen sommige ouders merken dat de baby bijna alleen maar slaapt. Andere baby's hebben grote moeite om in slaap te vallen en hebben bijvoorbeeld behoefte om urenlang gewiegd te worden of rechtop te zitten tijdens het slapen om in slaap te blijven.
 • In de overgrote meerderheid van de gevallen is het niet de koorts zelf die aanleiding geeft om de dokter te raadplegen, maar eerder de zorg om hoe de baby zich over het algemeen voelt.
 • Baby's jonger dan 3 maanden moeten door een arts worden gezien voor koorts boven de 38,5, ongeacht hoe het kind zich verder voelt.
 • Neem onmiddellijk contact op met je dokter als je kind zelfs geen lichte vorm van contact maakt en tekenen vertoont van een verminderd bewustzijnsniveau, toevallen, stijfheid in de nek of huidbloedingen.

Over Sovende Børn 

Sovende Børn is een online platform voor ouders en professionals die op zoek zijn naar begeleiding en informatie over de slaap en slaapproblemen van baby's en kinderen.

Het doel is om ouders en professionals de juiste tools te geven om geïnformeerde keuzes te maken die passen bij de slaapsituatie van het individuele kind.

Op de website en sociale media kanalen vind je actuele en betrouwbare informatie over beschikbaar onderzoek, evenals webinars, workshops, cursussen, enzovoort.

ANDEREN LAZEN OOK

Winkelwagen

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

Selecteer opties